Не всеки може да масажира

Спомням си един епизод на култовия сериал “Приятели”, където Моника и Чандлър все още криеха връзката си от останалите си приятели и се наслаждаваха на масажи за определено време. Но Моника не можеше да прави хубави масажи и причиняваше ужасна болка на възлюбения си.

В продължение на епизода, тя реши, че може да упражни невероятните си умения върху Фиби, която, ако не знаете е професионален масажист, а тя с неподправената си чудатост и искреност, отвори очите на Моника и развенча пред нея мита, че умее да масажира.

Истината е, че не трябва да позволявате на всеки да ви масажира, защото повечето хора наистина не знаят от какво има нужда тялото. Обикновено, ако наистина професионалното разрешително е издадено както трябва, масажистите трябва да имат общи познания по анатомия и най-малкото да знаят при какви оплаквания каква сила трябва да приложат и как да третират мускула, сухожилието или нерва, които причиняват дискомфорт на техния клиент.

В същото време ако се приложи неправилно третиране на мястото е напълно възможно да се навреди много повече на клиента, отколкото да му се помогне. Ето защо съветът ми е да се доверявате само на професионалисти, които знаят как да третират тялото ви да му помогнат.