Асоциацията на вносителите на автомобили и Орлин Алексиев

Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА) е браншова организация с нестопанска цел, която обединява и защитава правата на своите членове, от гледна точка на синхронизацията на действащите закони в България и европейските норми, които регламентират дейността на този вид търговци.

Орлин Алексиев е един от учредителите на Асоциацията, която е регистрирана през 2004-а година и от създаването ѝ до 2016-а е част от нейното управление.

Една от основните цели на Асоциацията е издаването и правото на ползване на временни регистрационни табели, със срок на годност една година, чиято цел е да осигури безпрепятственото транспортиране на автомобилите от автосалоните до мястото за постоянна регистрация.

Благодарение на членовете на АВА, качеството на вносните автомобили се подобри значително като на територията ни се доставят предимно луксозни и по-екологични возила. По косвен начин това допринася за намаляване на вредните емисии, изпускани в атмосферата.

Малко след учредяването си, Асоциацията съвместно с КАТ – Пътна полиция, организира кампанията „Пази детето“. Тя преминава изключително успешно – по данни на КАТ през 2005 г., когато е реализиран 1-ви етап на кампанията, няма нито едно загинало дете в резултат на пътнотранспортно произшествие. В рамките на “Пази детето” са обезопасени близо 300 училища в цялата страна.

Освен съучредител на АВА, Орлин Алексиев е общински съветник в Столичния общински съвет от 2007-а година. Заема поста председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд, както и е председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет на Столичния общински съвет.

Също така той е българинът, постигнал най-добър резултат в международното офроуд състезание рали Дакар. С автомобил BMW X1 Proto с най-добро класиране до момента – 17-то място в класа и 61-во в генералното класиране.

Специализираният общински приватизационен фонд, от своя страна е специализирана агенция, която има за цел да събира и разпределя средствата от продажбата на общинско имущество и да ги инвестира в подобряването на облика на София и на условията на живот. Като част от средствата отиват за обновяването на подвижния състав в столичния трамваен и градски транспорт.