Големите оплаквания за сметките за тока

electric-billДа се оплакваме, това българите най го умеем. А още от миналата, че от по-миналата, даже отреди 6-7 години назад най ни боде в джоба сметката за тока. Любимото ми е, когато някой по-възрастен от мен заразказва за времето на комунизма, когато парното е отоплявало до толкова, че хората цяла зима са ходили по къс ръкав у дома си. Действително такива години са били чудесни в това отношение, но след като сме ги сменили за други, едва ли е редно да се оплакваме.

Обаче днес прочутата сметка отново ни кара да тренираме профилактично онова, което можем без усилие. Че вземаме да ставаме и все по-добри. В по-големите населени места, като София, Пловдив, Варна и Бургас действително съществува проблем за повечето домакинства (независмо дали зимата е по-мека, влажна или студена), докато по-малките изцяло газифицирани градове като Севлиево например, не откриват кой знае какъв проблем в зимните месеци. Истината обаче е, че всеки би могъл сам да направи изчисленията си по такъв начин, че да отоплява дома си като пести от електроенергия. Бихте могли за няколко месеца да отоплявате една или две стай, в които предимно живеете. Не е нужно да давате излишни пари за парно, ако разполагате с икономичен климатик. А защо ви е през зимата да стоите по къс ръкав у дома си? Вие не сте роднина на Рокфелер и трябва добре да проумявате това! Ако пуснете отоплението на по-високи градуси, това ще “гълта” много повече електроенергия, отколкото да поддържате по-ниски температури, но без постоянно да включвате и изключвате отоплителните уреди.

У дома имам климатик, който постоянно работи на 19 градуса. Включвам го есента и не го изключвам до пролетта. Когато се прибера увеличавам градусите до 23 и обличам топъл анцуг, под който слагам плътна фланела. Чувствам се добре. Да, мога да живея на много по-топло и бих искал, но зная колко получавам и зная колко мога да платя.

И като говорим за плащане – истината е, че разходите на салоните за красота и масажните студиа са много по-високи, поради изискването да се поддържа подходяща за клиентите температура. Ето това се наричат големи, но  необходими разходи. Не можеш да държиш човека на студено, защото той втори път няма да се върне.

И все пак, дори тези сметки за електроенергия не са повод за оплакване, просто защото предварително се знае, че ще са такива. А когато си направиш сметката предварително, по-добре я посрещай с достойнство вместо да се мръщиш, цупиш и въздишаш по това, което би могло да бъде. БИ могло, но не е!