Индивидуална чувствителност към студ

Ако за един човек дадена температура е комфортна, то на същите градуси, друг ще облече дебел пуловер. Това се дължи на индивидуалната чувствителност към студа, която варира от човек до човек. Но има няколко трика, които могат да се използват, за да повлияят на усещането към студеното.

В човешкото тяло има терморецептори, които влияят на възприятията за топло и студено. Тези рецептори генерират нервни импулси, които зависят от температурата. Рецепторите казват на мозъка дали е топло или студено.

За много хора например, при измръзване е полезно да се пие нещо топло. По този начин се активират само топлинните рецептори в корема. Въпреки това, мозъкът предава усещането, че цялото тяло е топло. Подобен принцип се случва, когато хора, които са чувствителни към студа, прилагат топлинен мехлем или ядат гореща храна.

Опитът показва, че терморецепторите реагират също и на пикантни продукти като чили например. В резултат на това рецепторите регистрират топлина, въпреки че основната температура на тялото е само леко засегната.

Околната среда също влияе върху индивидуалното възприемане на температурата. Докато в безветрена среда, около тялото се образува вид топъл слой, течението издухва този топъл слой. Този ефект се нарича също така охлаждане.

В собствените си четири стени засегнатите могат да овладеят ефекта чрез запечатване на спукани прозорци. За това е подходящо гумено уплътнение или уплътнителна лента от пяна. За да се създаде херметична среда на входните врати, платнените змии или ограничителите на вратите са особено подходящи. Много по-практично е така наречената гумена изолация, която се прикрепя към долната част на вратата.