Интуицията – вдъхновение или опит?

Изправени сме пред сложно решение, действаме без да мислим два пъти и управляваме ситуацията с лекота. Тази способност за вземане на правилно решение спонтанно и с помощта на подсъзнанието се нарича вътрешно усещане или интуиция. Следователно интуицията е като интелигентност с прекомерна скорост.

Думата интуиция произлиза от латинския термин intueri, който може да се преведе като „съзерцавам“ или „разпознавам“. Следователно интуицията е свързана с вземането на спонтанни решения, без да се знаят всички факти. Тук първият импулс надделява над ума. Или иначе казано – чувствата са над разума.

Безспорно това е интересен феномен и за учените, които провеждат доста изследвания в областта. Експериментите показват, че интуицията превъзхожда съзнанието в сложни ситуации. Теорията зад това е, че съзнанието успява да управлява само 40 сетивни впечатления едновременно, поради което интуицията се намесва като вид автопилот, за да овладее милионите впечатления, които нахлуват над нас. В научно-популярната книга „Интуицията – мъдростта на емоциите” се излага дръзката теза, че в действителност няма чисто рационални решения, тъй като всяко действие се основава на несъзнателни мисловни процеси.

Трябва обаче да се помни, че опитът е близък партньор на интуицията. Следователно интуицията не е непременно ирационална. Напротив, съвсем рационално е да действаме според предишния си опит. Вече не сме наясно с много от преживяванията, които сме събрали, но те все още са дълбоко вкоренени в нас. Ако сме имали положителен опит с нещо, ние несъзнателно отново действаме по същия начин. Ако попитаме полицаи, пилоти, състезатели или футболни треньори за тяхната интуиция, те ще се позоват на житейския си опит.

А вие какво мислите?