Кратка история на масажа

Едва ли има нещо толкова приятно и релаксиращо като добрия масаж. Освен това, различните практики могат да бъдат много полезни при всякакви здравословни проблеми. Но каква всъщност е историята на масажа и как се е зародил той?

Самият масаж вероятно е съществувал на много ранен етап от човешката история. Замислете се, че и днес инстинктивно се масажирате, когато почувствате напрежение или болка в ставите.

Първото писмено споменаване на масаж и различни възможности за масаж за лечение може да се намери още 2600 г. пр. н.е. китайският император Хуан-Ди описва различни масажни движения и гимнастически упражнения. Масажът се споменава рано и в индийската медицина, известна като Аюрведа. Също и в ранен Египет има свидетелства за масажи и различни техники за масаж.

В Европа масажът е въведен от известния гръцки лекар Хипократ. По време на пътуванията си през Мала Азия Хипократ се запознава с ползите от масажните практики и ги разпространява след завръщането си.

Гръцкият Гален пък изучава човешката анатомията и въз основа на тези знания описва различни възможности за лечение чрез масаж. Масажът също е бил широко използван и в Древен Рим, като често се е използвал за възстановяване на гладиаторите след битки.

Практикуването на масаж се губи през Средновековието и отново започва да се прилага след Ренесанса.

В наши дни масажът е честа практика за релаксация, при отпускане на мускулите, след възстановяване от травми. Той се използва както в ежедневието, така и в специализирани центрове.