По колко вода да пием дневно

Време е за лека здравна консултация. Не съм специалист по темата, но се интересувам достатъчно на здравна тематика проблеми на тялото ни и смея да кажа, че твърденията ми са подплатени с теория и практика.

Ice splashing in cup of waterПо тази тема днес ви питам: По колко вода пиете дневно и смятате ли, че количеството, което приемате, е достатъчно?

Предполагам, че сега ще ме попитате какво смятам за достатъчно… и отговорът ми може да ви се стори леко субективен. Първо, зависи от това какъв пол сте, мъжете имат нужда от поне половин литър повече дневен прием, отколкото жените. Затова нека кажем, че нужния прием за дамите е между 1,5 и 2,0 литра на ден, докато за мъжете е от 2,0 до 2,5 литра на ден. Бързам да уточня, че в тези количества нямам предвид каквито и да е течности, а напротив само вода и чай бе захар. Кафето например дехидратира и когато го пием, се нуждаем от повече вода. Натуралните сокове са сладки и калорични, газираното раздразва стомаха, а всеки вид алкохол също по-скоро ни дехидратира.

Когато е по-топло между другото и се потим повече, също приемаме повече течности от обикновеното течности. Тогава над дозите, които вече ви казах, добавяме по още половин или цял литър, така че да не ни става тежко обаче. Тъй като в момента е разгара на зимата обаче, нека не се размечтаваме за летните месеци. Много е полезно между другото да пием вода и докато тренираме, защото тогава тялото ни е загрято и по-лесно се дехидратира.

И ако накрая трябва да кажа една основно причина да пиете повече вода дневно, то тя е, че водата е безкалорийна и спомага за изхвърляне на токсините от телата ни.