Сусамов тахан – полезна добавка към ежедневното ни меню

380014dc0f7d286b7bЧували ли сте думичката “тахан”? Всъщност таханът е една обществена хранителна тайна, която днес реших да ви споделя. Той прилича на гъста каша, която се приготвя от смлени белени или небелени семена от сусам. Непознат е като продукт по нашите земи някъде до XIV, но от тогава насам е популярна храна особено в южните ни територии.

Таханът има много полезни свойства, но е тежка храна, с която не бива да се прекалява. Достатъчно ви е да хапнете сутрин 2-3 чаени лъжички от него, смесени с мед. Можете и да си ги намажете и върху филийка хляб в зависимост от предпочитанията ви, но е препоръчително да приемате дневната си доза тахан на закуска. Ако се чудите какъв е на вкус, ще ви кажа, че комбинацията между мед и тахан в съотношение 1:1 винаги ми е напомня за вкуса на халвата 😉

Защо е полезен сусамовият тахан ли? Най-вече защото е съдържа различни полезни вещества. Около 20% от него са белтъчини, което не е никак малко, а е богат и на витамини като А, В1, В2, В3, В6, и Е. 30 гр. тахан на ден ви доставя над половината от препоръчителната доза мед, около 1/3 желязо и калции и 1/4 цинк, все вещества, които организмът ни си намира трудно. Смея да твърдя, че всеки от нас има какви ползи да извлече от премереното похапването на тахан, но имайте предвид, че е полезен най-вече за следните групи хора: страдащи от остеопороза, анемия или сърдечно-съдови заболявантия; бременни жени, кърмещи; спортисти и хора с активен начин на живот. Освен това оказва благоприятен ефект върху имунната ни система и метаболизма.