За европейския размер на заплатата в Happy и масажа на ходилата

happyКакво е общото между трите, изброени в заглавието на днешната ми статия? Това не е никак сложен въпрос. Връзката между тях е работата и то не коя да е, ами работата в Happy. Открай време при мен идват всякакви хора с тежки професии. Повечето страдат от схванати рамене от постоянното стоене на офис стол или пред машина. Разбирате, че е истинско разнообразие да правиш масаж на бедра, прасци и ходила и то на хубава жена. 😉

Ще я нарека Емилия, защото не искам и тази жена, за която пиша, да остане анонимна, но и не е етично да разкривам истинското й име. Та, Емилия, освен че е много хубава и приветлива, е на около 35 и работи в Happy. Наблягаме на ходилата, защото почти постоянно е на крак, но не си мислите, че е сервитьорка. Всъщност тя е управител на заведение тук в Бургас и ако настане катаклизъм в процеса на работа – първо нея търсят. Грижи се всичко в ресторанта, за който отговаря, да върви по масло и мед или…  да кажа по сос „Самурай” и пилешко филе, които аз толкова обичам. 🙂

И така… понеже не исках да досаждам на клиент, аз кротко си вършех работата и мълчах, докато тя не започна да разказва, че денят й бил доста тежък, но това е добре, тъй като отговаря за много хора и колкото повече работа има, толкова по-голяма е заработката на заведението. А всеки служител взимал процент от нея, заедно с редица други бонуси от многото вътрешни програми на Хепи. Още – през определен период се извършвало оценяване по фиксирана тестова система, което също водело до постепенно увеличение на  месечното възнаграждение.

Напрегнато й е още, защото през лятото, освен многото посетители, в ресторантите на Хепи по морето се приемат и студенти на сезонна работа, което също изисква нейното внимание. Повечето от тях били работили миналата и отново се връщат тази година. И нищо чудно! Имало  програма „Сезонен служител”, която била доста примамлива. Наемаш се и подписваш договор, че ще бъдеш на линия това и следващото или и по-следващото лято (както искаш). За много млади мъже и жени това е доста голяма мотивация. Сезонните работници търсят сигурност на заплащането, а заплатата в Happy се дава на точна дата. Това на колко места го има? Работниците търсят хубава квартира, а Happy осигурявал такава. Търсят сигурност и Happy гарантирал такава. И всички са доволни.

Освен управителката, сигурно и други служители на фирмата точно в този момент стоят на някоя масажна маса. Първо, защото със заплатите получавали и разни ваучерите за центрове за красота, магазини и други и второ, защото работното време е гъвкаво и знаели, че освен да работят, ако така си направят програмата, могат да им останат поне два-три часа за масаж или плаж. 🙂  А на морето знаете как е! Купони до зори и много изморителни вечери.

Много българи посещават Happy. Много чужденци също. Той е сред предпочитаните ресторанти на редица западняци – най-вече на испанци и турци. Първо, защото веригата им е позната и знаят, че предлагат храна по западен маниер и второ, защото служителите са усмихнати и ще ги обслужат мотивирано, тъй като и те получават заплати по западен образец.