Моето мнение за солните стаи

Поддържането на добро здравословно състояние на деца и възрастни е приоритет. Особено след последните години, в които разбрахме колко важно и ценно е близките ни и ние да сме добре. Точно затова се търсят различни алтернативи, а една от любимите на всички е солната стая.

Това са специално проектирани помещения, чиито стени и подове са покрити със сол, а въздухът в стаята е наситен с микрочастици от елемента. Те симулират микроклимата на солни мини и се използват за терапевтични и релаксиращи цели.

Солните стаи предлагат редица потенциални здравни ползи, включително подобряване на дихателните функции, намаляване на симптомите на алергии и астма. Също така могат да благоприятстват за подобрение на кожни проблеми като екзема и псориазис. Спомагат за намаляване на стреса и подобряване на тонуса. Тези ефекти се дължат на микроклимата в солните стаи, богат на отрицателни йони и минерали.

По мое мнение всички тези ползи са чудесни. Дори се сещам за случай, в който майка завела детето си в подобен тип стая и само за няколко дни се показали 3 зъбчета, които са тревожили бебето от седмици. Но положителните ефекти могат да се постигнат само ако се спазва добра хигиена. Тя се изисква както от посетителите, така и от поддържащите солната стая. Също така вентилацията трябва да е много добра, защото иначе всички вируси, които са от предишни хора, могат да се предадат на следващите. Затова винаги исиквайте дезинфекция и проветряване преди да ползвате съоръжението.

Солните стаи могат да имат и още негативи. За хора със състояние на хипертония или сърдечно-съдови заболявания, престоят не е препоръчителен без предварителна консултация с лекар. Освен това някои хора могат да изпитат дискомфорт или дразнене на дихателните пътища, заради фините частици сол. Запомнете, че солните стаи не трябва да заместват медицинско лечение. За добро здраве се изискват и правилно хранен, движение и още.