Къде изхвърляте изтощените батерии?

battery-energy-iconВ ежедневието си всеки от нас използва батерии. Имаме такива в телефоните си, таблетите, лаптопите, фотоапаратите, малките кухненски кантарчета, будилниците, дистанционното на телевизора и уредбата, фенерчетата и т.н… Дори акумулаторите на колите представляват уголемени батерии!

На практика употребата им е ежедневна и наистина широка. Не знам по колко хиляди батерии биват изтощавани ежедневно, но цифрата със сигурност е наистина голяма. Затова днес реших да повдигна именно тази тема. Какво правите с използваните от вас батерии?

Само не ми казвайте, че ги изхвърляте при общия отпадък… По-скоро се надявам, че сте забелязали онези специални и продълговати кошчета, поставени в толкова много магазини. В тях свободно можете да изхвърлите каквито и да е изтощени батерии и да знаете, че те ще бъдат рециклирани. Защото колкото и полезни да са батериите в ежедневието на всеки един от нас, не е за пренебрегване фактът, че те съдържат редица опасни вещества като олово, живак, желязо и т.н… не съм достатъчно запознат, за да ги изредя всичките. Но не е и необходимо нита аз, нито вие да знаем какви химични и физични процеси протичат в една батерия. Достатъчно е да знаем, че трябва да ги изхвърляме разделно, а не в общия си боклук. Все пак не говорим за обелки от банани, стар вестник или друг безвреден продукт.

Батериите реално са опасни, ако попаднат в природата.

А не е толкова трудно да ги изхвърляме на определените места. Просто следващия път, когато отивате да пазарувате, влезете в голям хипермаркет за техника или посетите близкия мобилен оператор, огледайте се. Ще видите кошчета, в които да пуснете употребявани батерии. Така ще знаете, че сте направили нещо полезно за себе си, но и за света.

4 thoughts on “Къде изхвърляте изтощените батерии?

  1. Много правилно. И аз винаги изхвърлям батерии само на определените места. Радвам се, че все повече хора се научават на този полезен навик.

  2. Това е много важна тема! Изтощените батерии не бива да се изхвърлят безразборно

  3. хубаво ще е да се направи някаква такава осведомителна кампания по телевизията, защото повечето хора не са запознати с вредните вещества в батериите.

  4. Да, действително е хубаво, но телевизиите винаги са по-заети с репортажи за кризи и катастрофи. Ще се сетят за батериите, когато вече е късно. Те винаги така правят. Не мога да разбера как така се кичат с прозвища, че работят за хората, че са винаги близо до тях и подобните му, като ей такива важни неща не влизат в емисиите им.

Leave a Reply