Къпане – кога и защо?

Една от любимите ми шеги за неделния ден е, че е време за къпане. Този хумор идва от годините, в които е имало режим на ток и вода и хората просто са нямали друг избор. Днес сме наясно, че ситуацията е съвсем друга. И въпреки че сме приели ежедневното къпане за нормално, то носи със себе си и не малко поражения върху кожата. Днес ще погледнем и от двете гледни точки.

Взимането на душ действа както успокояващо и отпускащо на тялото, така и ободряващо. Точно затова има хора, които обичат да се къпят вечер, а други сутрин. Но няма как да не се отбележи фактът, че водата отмива и помага както на мозъка, така и на мускулите. Също премахва ежедневни замърсявания и миризми.

Въпреки всички тези ползи, ежедневното влизане в банята не е съвсем препоръчително от Световната организация на дерматолозите. Изненадващо за всички, специалистите не препоръчват човек да се къпе всеки ден, защото по кожата ни има милиони полезни бактерии и използването на измивни препарати нарушава тяхното действие. Това, както видяхме през период на пандемия, води до прекомерно пресушаване и съответно до отключване на екземи.

Ежедневните душове са ок, когато човек работи в среда, в която е силно замърсен. Също и в условия на изпотяване или други фактори, които са довели до полепи и прочие. Ако избегнете тези случаи и постоянно се къпете, то може да получите дерматит или да го обостряте, ако имате такъв.

Не е толкова страшно, ако един ден пропуснем душа. Световната организация на дерматолозите препоръчва ежедневната направа на тоалет и с почистването на определени части на тялото. Само толкова ни е необходимо, за да сме напълно чисти.

А вие – готови ли сте да ограничите къпането? Пишете в коментари.