Ще пробвате ли масаж с вендузи?

Известният днес масаж с вендузи се основава на терапии с чаши, които се практикували още от древността. Твърди се, че първите лечения, базирани на принципа на вендузотерапия датират от близо 5000 години и са практикувани в Египет, части от Азия и Гърция.

Днес този вид масаж се прилага индивидуално спрямо нуждите на пациента. В действителност за него се използват малки чаши – вендузи – които под влиянието на топлинен или механичен натиск, буквално изсмукват болката от тялото, където са поставени. Затова масажът е известен още и като вакуумен. Най-често се използва за облекчаване на болки в гърба, кръста, раменете или корема.

Чашите за вендузи могат да бъдат изработени от различни материали. Днес най-често са стъклени, а в миналото са използвали бамбукови. За да може пациентът да се чувства комфортно по време на практиката, масажистът трябва да действа внимателно и да обърне внимание на вида чаши. Особено за начинаещи, чаша с малко вакуум е по-добра идея.

След това техниката започва с нанасяне на етерични масла върху участъците от тялото, които ще се третират. Често терапевтите използват лек масаж, за да предразположат организма за процедурата. В допълнение, кожната тъкан се загрява леко и позволява да се третира по-добре с чашите.

Вендузотерапията предлага разнообразие от положителни ефекти върху тялото. Чрез нея се подобрява кръвообращението, лошият метаболизъм и вътрешния баланс. Действа детоксикиращо, намалява стреса и мигрената. Подобрява еластичността на кожата и засмуква болката.

Вие пробвали ли сте такъв масаж?