Майките с повече деца имат по-често нужда от масаж

big familyДа си майка не е лесно. Но и да си баща не е така забавно понякога. Казвам ви го от личен опит. С много майки и бащи, които са лягали на масажната маса, съм обменял опит за това и онова.

Най-често нужда от масаж обаче имат родителите в многодетни семейства. Може би не вярвате, но не само ромите имат по четири деца, например. Лично аз имам две клиентки, които с радост разказват за дечурлигата, но и признават, че са безкрайно уморени. Дали с една средна за страната ни заплата могат да се гледа голяма челяд? Ами не знам – моите клиентки могат да си го позволят и дори могат всеки месец да си правят масаж. Може би доходите са им над средните за страната, но това не ми влиза в работата и малко ме интересува.

Идеята ми е, че има неща, за които се досещаме, но само такива майки и бащи могат да го разберат. Когато имате голямо семейство трябва да сте много, ама много организирани. Няма място за “мързи ме” и ” ще свърша това след 5 минути”. Многодетните семейства имат йерархия. Първо са майката и таткото, които се грижат за всички, а след това са по-големите деца, които трябва да гледат с по-голямо внимание и търпени по-малките. Всяко едно дете се учи само да си оправя стаята, да си сгъва дрехите и да решава кои неща са за пране. Всяко става от масата и си отсервира. Всяко дете има свои нужди и прави списък с необходимите му неща, които постепенно майката и бащата да осигурят. И двете ми клиентки правят точно така. Без да се познават ми споделят почти едно и също, що се отнася на маниер на възпитание. Ако няма ред и дисциплина, просто не биха се справили.

Майките от своя страна трябва да обръщат по-равно внимание на всички деца, да следят дали изпълняват задълженията си, да им дават съвети, да ги завиват, да ги обличат, да ходят на работа и постоянно да са готови да разговарят с тях по телефона. Това е доста стрес, но вечерите, когато всички са заедно около масата и се смеят щастливо, са хилядократна отплата за усилията.

Какво още не знаете за многодетните семейства? – малката кола никога не стига; могат да възникнат спорове за боички, чанти, моливи, книги; едно да се разболее и всички са по веригата; често има борба за дистанционното; бойлер и пералня непрекъснато работят и мястото на простора никога не е достатъчно…

Мисля, че две деца са ми абсолютно достатъчни, но ако имам четири или пет… Еха, ще съм двойно по-горд мъж… т.е. баща 😉