Джаз или Жица?

На какъв стил музика релаксирате?

Питам ви, защото днес една клиента ми каза, че чела най-новото изследване на някакви учени в някой си сайт, че джазът и метъл/рок музиката били двата антистрес жанра.

Сега… някой някъде казал… хич не ми звучи правдоподобно. Това е като да напишеш онлайн “на Плутон кацна извънземно”… Ама клиентката ми беше много убедена и дори смяташе да започне да навлиза в двата стила, че да се отърсва от делничното напрежение. Сега, при това положение мисля, че говорим за самовнушение. Ако смятате, че нещо ще ви помогне – значи това непременно ще стане.

metal musicАко тръгна да мисля логично върху информацията, която ми е непотвърдена… смисъл, ако я взема за истина, може би, не знам, би могло да се излезе, че има нещо вярно.

Джазът от край време товарят с функцията да успокоява нервите – може би, заради спокойната мелодия и инструменти като саксофона, който придава особено звучене. Той сякаш изтегля напрежението от тялото. Поне така се чувствам аз, когато слушам джаз. При това без да знам за никакви научни изследвания.

Жица яко да има. Ами има и за някои хора това е ежедневие. Обаче като общувам с такива хора, независимо че изглеждат страшни с тези дълги коси и черни дрехи, всъщност откривам доста благи и спокойни хора под визията. Явно този тип шумна музика води до действия – викане, крещене, подкачане, чрез които хората си избиват агресията и изкарват всичко от себе си. Все едно да блъскаш по боксова круша. Ефект – 100%.

Разбира се, има хора, на които нито един от двата жанра не им допада. Тогава не е нужно да релаксирате, с който и да е от двата, а си пускайте, тананикайте, танцувайте и почивайте с онова, което най-много харесвате.