Масаж – кога сме готови за него?

95% от хората, които познавам, обичат да бъдат масажирани. Останалите 5% просто не харесват да бъдат докосвани. Този текст е за по-големият процент и цели да ви запознае с ползите от масаж, как да изберете добър професионалист и какво се случва, ако прекалим със сесиите.

За да сте наясно кога тялото ви е готово за масаж, то следвайте следните сигнали. Ако изпитвате мускулно напрежение, хронична болка, умора, стрес или ако сте претоварени и имате затруднения със съня. Сигнал – време е за масаж! Също така, появяването или засилването на проблеми със стойката и намаляване гъвкавостта могат да бъдат индикатори. В тези случаи масажът може да предложи облекчение и подобрение на общото благосъстояние.

Във всеки конкретен случай е необходимо да откриете точния специалист, който да ви помогне. Изборът на добър масажист изисква внимателно проучване. Потърсете такъв с подходящо образование, сертификати, опит. Препоръките от приятели или медицински специалисти могат да бъдат много полезни. Обърнете внимание на комуникацията и комфорта, които изпитвате при взаимодействието с терапевта, както и на чистотата в студиото. Не се колебайте да задавате въпроси относно опита им в лечението на конкретни здравословни проблеми и резултатите, които са постигнали.

Честотата на масажите зависи от индивидуалните нужди и цели. За поддържане на общото здраве и благосъстояние, масаж веднъж месечно може да е достатъчен. Ако обаче целите конкретно облекчение на болка или стрес, може да се наложи по-честа терапия, като например веднъж седмично. Винаги е добре да се консултирате с професионален масажист за индивидуален план.

Но не прекалявайте! Прекомерният масаж може да доведе до умора, мускулна болка или дискомфорт. Причината е, че тялото се опитва да елиминира токсините, освободени по време на терапията. Възможно е също така да настъпи прекалена стимулация на нервната система, което може да повлияе на съня и тонуса. Важно е да слушате своето тяло и да давате достатъчно време за възстановяване между сесиите.