Споннтанност или разсъдливост?

Има два типа хора, според моето мнение. Това са хората, които действат под въздействието на някакъв импулс и онези, които броят до 10 наум преди всяка своя постъпка. Вие от кои сте?

Може мнозина да се стараят да са по-сдържани и винаги премислят внимателно всяка ситуация преди да отреагират по какъвто и да е начин. Когато някой ги предизвика на улицата или в магазина, те запазват тон и отговарят все едно никой с нищо не ги е притеснил.

suppressionДруга голяма част от хората казват точно първото, което им е в главата, отреагират на мига и едва след това премислят. Често създават конфликтни ситуации и са по-склонни да влизат в спор и да го водят с цел да надделеят.

Предимството на първия тип е, че избягват напрежението и хората покрай тях са спокойни и уравновесени. Те са търсени и ценени като компания. С тях всичко е по-сигурно. Предимството на втория тип е че, околните умишлено внимават, действат предпазливо около тях, защото са им взели страха. Вдъхват респект и създават впечатлението на недосегаеми. Те са топли и склонни към приключения.

Недостатъците на първите е, че когато някой действа уравновесено, мнозина други могат да се опитат да му пречат и често спират да го уважават, докато самият той не реагира остро и не постави нещата на местата им. По-сдържани в чувствата си са и обикновено, макар и погрешно, са смятани за студени хора. Недостатъците на втория тип е, че поради бурния си темперамент губят много приятели и по принцип общуват по-трудно.

Повечето хора в нашето общество са по-спонтанни. Това се дължи на народопсихология, но и на географското разположение на страната ни. Антрополози са доказали че хората, които по изявено показват емоциите са тези от по-топлите страни, докато по-мълчаливи, по-податливи на депресии и по-мудни са хората от Север.

Независимо колко по-далече от нас са, аз предпочитам да общувам с по-затворени и разумни персони. Много по-лесно е, по-отпускащо и винаги можеш да научиш от тях как да запазиш самообладание. Освен това мисля, че начина на реакции показва много нивото на култура. Обикновено спонтанността не е белег на интелигентност. По-тихият и разсъдлив е способен да забелязва детайлите и интелектът му помага да отреагира подходящо на конкретна ситуация.