Спортен масаж

Много от нас спортуват и знаят, че за да поддържаш тялото си в добра форма и да го предпазиш от контузии, има няколко правила. Това са подходящият спортен екип, разгрявката, добрите уреди, преценка на възможностите и спортния масаж.

Може да ви звучи странно, че точно спортният масаж е част от активния и здравословен начин на живот, но само замислете за професионалните атлети. Няма дисциплина, за която спортистите да се подготвят без масажист, а в програмата им да няма масаж. Затова днес в блога си ми се иска да обърна малко по-голямо внимание на този вид терапия.

Трябва да се отбележи, че спортният масаж е възникнал още в древна Елада. Там бойците прилагали масажната техника един на друг. Вярвало се, че по този начин се лекуват травмите, мъжете се закаляват и същевременно повишават бойната си способност.

Днес техниката на спортния масаж се прилага при всяка форма на физическа дейност. Той може да се използва като подготовка за спортна дейност или като допълнителна разгрявка и разтягане. Масово хората търсят този вид масаж, когато не са във форма, а физическото натоварване от ежедневната им тренировка е било прекалено голямо.

При спортистите, а и при всички активно спортуващи, спортният масаж най-вече помага за премахването на умората и по-бързото възстановяване на мускулите. Както вече казах, при екстремно за организма тренировъчно натоварване, започва да се чувства отпадналост и болка. Този ефект се получава от недостига на кислород в мускулите, при който се получава и образуването на отпадъчни продукти. За тяхното премахване е необходимо по-специфично раздвижване. Именно тук на помощ се появява спортният масаж.

Така че, за да имате сила, да се предпазите от контузии и да имате наистина здраво тяло, е необходимо понякога да релаксирате чрез масаж. Не подценявайте действието му, защото неговите лечебни свойства са известни и доказани от векове. Съчетайте следващата активна тренировка със спортен масаж и усетете разликата.