Тайната на шоколадовите десерти е в шоколада

За някои професии трябва изключителна сръчност. Като моята например, въпреки че аз все пак съм наясно точно как да прилагам различни техники, за да се отпуснат мускулите на тялото. Но все пак в основата си е сръчността и хватката на ръката.

В кулинарната индустрия трябва да си много наблюдателен и съобразителен. И най-добрите рецепти могат да не станат толкова вкусни, ако не не си ги изпълнил както трябва. Готвенето също така изисква любов. Да избереш с внимание ястието, което желаеш да поднесеш, да направиш, да добавиш, да декорираш, да сервираш…

large  cakeВинаги съм смятал, че едни от най-капризните неща за приготвяне, са десертите. Особено сложни са някои десерти с шоколад – разтапяш, стържеш, трушиш. Колко лесно изглеждат, когато ги приготвят професионалисти от „24 kitchen“ и колко трудоемки са в действителност, ако решиш да ги пробваш у дома. На първи поглед цаката е в разбиването на съставките, след това в бъркането, докато кипват кремове и тъй нататък.

Редовно когато съм си у дома гледам Пекарната на Рудолф. Знаете ли какво каза веднъж той? Че и най-чудесният сладкиш няма да се получи, ако не сте постигнали идеалната сладост. Това означава да използвате качествена захар и само отбран шоколад, брашно от мелница и плодове от пазара, а не от супермаркета.

У дома е трудно да сме толкова прецизни. Преди време медиите обявиха, че в края на 2016-та година в пет български града ще изникнат био пазари, в които ще се продава продукция, изцяло съобразена с био производствените техники – в това число състояние на почвата, използване на специални органични торове и други. Очакваме такъв и в Бургас и може би тогава ще си припомним сладостта на ягодите, сочността на дините и други плодове.

Производството на шоколад у нас не е традиционно. Но пък българите не сме по-малки ценители на шоколадовите десерти, отколкото са други европейски народи. Повечето родни производители обаче използват готови, закупени какаова маса и какаови масла, които често пъти са ниско качествени. Причината е, че по този начин на пазара се предлага шоколад с по-голяма надценка, които на фона на ниските разходи за производството носят по-високи печалби за фирмата. Други пък използват и множество подобрители.

Ако искате вкусни шоколадови десерти, най-добре използвайте висококачествен шоколад, дори и малко по-скъп. Мнозина търсят истинския шоколад на Гайо, чиято работилница е в Пловдив. Разпространява се обаче на по-малко места във Варна и Бургас. Друг хубав и качествен шоколад е този на Нестле Швейцария. Фирмата закупува ШЗИ София през 1991 година след проведен конкурс за купувач. Поставя се традиция в изработването на шоколад, подобрява се качеството, провеждат се обучения на персонала и днес вече се произвеждат множество храни –шоколадови десерти, вафли и шоколади, фитнес закуски, бебешки пюрета и сладоледи, следвайки европейски стандарти.

Изборът на продукти е от първостепенно значение, ако искате наистина да получите чудесен резултат. Макар и мъж, обичам понякога да се застоявам в кухнята и тогава да приготвям по-простички рецепти. Но наистина има голяма разлика, ако не сте заложили на правилните стоки.