Релаксация чрез музика

Има много начини човек да си почива и да отпуска тялото си. Масажите са прекрасен метод, чрез който можем да махнем натрупалото се напрежение в мускулите ни, но не само те имат нужда от отпускане. Понякога тялото ни е достатъчно релаксирано, но продължаваме да изпитваме напрежение и умора. Чувстваме я физическа, без това да е задължително да е така.

В тези случаи имаме нужда да изключим мозъка си за момент. Това е доста трудно… всъщност невъзможно, но знаете какво имам предвид. Всъщност мозъкът, както казваше дядо ми, има две режима – помнене и мислене. Ако предположим, че е прав, то когато си почиваме е важно да ограничим до минимум мисленето.

Една страхотна техника за отпускане от натрапчивите мисли, които ни напрягат дори физически е слушането на музика. Разбира се, тя е индивидуална за всеки човек според личните предпочитания. Когато се чувствате натоварени от работата и задълженията си и това ви изморява чисто физически, изберете подходящ сет с любима музика. Отпуснете се на удобно място – меко кресло, легло или диван. Пуснете музиката с нормална сила (това е важно, защото прекалено силната музика в ушите ви, само ще ви натовари допълнително) и се отпуснете. Важно е да е отпуснете, тоест да отпуснете тялото си. Това е първия етап, чрез който ще можете да се отърсите от напрежението, с какъвто и произход да е то.

Започнете да се заслушвате в музиката, която сте избрали. Щом това е вашата музика, тя ви харесва. Концентрирайте се върху мелодията – не върху текста. Текста е само подсилващия елемент. Той не ни интересува. Интересува ни мелодията. Оставете й се и започнете да правите асоциации с “движенията” й. Представете си форми, цветове, които си подхождат с тази музика. Дори можете да “отидете” мисловно на определено място.

Ще останете удивени колко благоприятно действа тази техника на разпускането след натовареното работно ежедневие. И за финал, в най-добрия случай ще изпаднете в блажена медитация, която бързо и пълноценно ще ви отведе в страната на сънищата.