Вътрешен баланс с правилно дишане (част 1)

Знаете ли, че правилното дишане и съзнателното поемане дълбоко на въздух могат да бъдат лечебни както за тялото, така и за ума? А щом има правилно дишане, логично е да има и … неправилно. Хубавото в случая е, че като единствената автономна основна функция на тялото, дишането също може да бъде контролирано по наше желание. И е добре за собственото ни благополучие, ако спрем неправилното дишане, което може да се е породило още от детските ни години или от различни ситуации. Така например много хора несъзнателно привикват да дишат неравномерно в резултат на стрес, неправилна стойка или често от носенето на високи токчета при дамите.

Ако винаги дишаме неправилно, т.е. твърде повърхностно, поради стрес и напрежение, твърде вероятно е постоянно да се чувстваме изтощени и уморени. Понякога се появяват и оплаквания, като напрежение или тежест в гърдите. Не рядко са случаите, в които това влияе негативно и на емоционалното ни състояние, правейки ни неспособни да възприемаме и разбираме реакциите си.

От друга страна, правилното дишане задвижва нещата на физическо и емоционално ниво като кръвното налягане се нормализира, а пулсът и мускулният тонус могат да бъдат намалени до норма. Освен това, дишайки правилно релаксираме и облекчаваме симптомите на стрес, безпокойство или нарушения на съня. В допълнение позволяваме на чувствата си да бъдат по-изразителни и ясни. Добрата новина: може да се научим да дишаме правилно. Как – очаквайте в следващия ми блог.