Пролетни масажи с китайски съвети

През пролетния сезон, е желателно да започнем със спазването на няколко лесни напътствия, с които да подобрим духа и здравето си. Китайската медицина например, препоръчва по-ранното ставане, с което да привлечем Ян енергията, идваща от слънчевите лъчи. Желателно е също да презаредим и обогатим тялото си с витамини, чрез консумацията на сезонни плодове и зеленчуци.

Освен това, е хубаво да обърнем внимание и на отпускащите масажи. Такъв е сухият масаж. При него може да използваме мека четка от естествен животински косъм, които могат да бъдат закупени както от аптеки, така и от дрогерии. С нея масажираме прасците, бедрата и дланите, като прилагаме кръгови движения. Освен за кръвообращението, допринася и за отстраняването на излишната мъртва кожа.

Друг полезен масаж, е този на гръдния кош. Ако с настъпването на пролетта, сме предразположени към настинки и вируси, то масажирането с тамян или сандал на точката, която се намира между гърдите, ще предотврати изстудяването на тялото.

Нещо, което правим ежедневно, също е полезно за нас, без дори да подозираме. Говоря за разресването на косата. Ако го правим ежедневно и за целта използваме дървен гребен, то по този начин извършваме масаж на главата. Действието може да повторим и върху върховете на пръстите на ръцете и краката.

С грижата за ходилата може да продължим и със специална ваничка. Трябва само да я напълним с топла вода и да добавим към нея джинджифил или масло от ветивер, които спомагат за студени крака и затоплят бързо крайниците.