Вътрешен баланс с правилно дишане (част 2)

Здравейте, приятели. В предния си блог ви обещах, че ще продължа темата за правилния начин на дишане, като ви споделя малко основни съвети. Нека ги видим:

Вдишай, издишай: както пълното дишане, така и коремното дишане са много ефективни начини, които вентилират белите дробове добре и дават на диафрагмата достатъчно свобода на движение. За пълен дъх вдишайте първо през носа в стомаха, накрая към горната част на гърдите. След това издишайте през носа или устата.

За честотата на дишане важи следното: колкото по-малко вдишвания в минута, толкова по-дълбоко и релаксиращо е дишането. Дори ако издишвате по-дълго, отколкото вдишвате, вие стимулирате парасимпатиковата нервна система – частта от автономната нервна система, която е отговорна за релаксацията. Това има смисъл, например, преди да заспите. За ежедневието дишането с приблизително еднаква продължителност на вдишване и възможно най-дълбоко издишване, е най-добро.

Също така няма нужда от допълнителна пауза между вдишване и издишване – освен ако не искате да насърчите релаксацията с вашата дихателна техника. Поради тази причина дихателните паузи са важна част от традиционните техники за медитация: колкото по-дълга е паузата, т.е. „нищото“, толкова по-спокоен трябва да стане умът.

Ако неправилното дишане вече е станало много утвърдено, може да отнеме известно време, преди да научите и усвоите правилната техника. Защото някои респираторни блокажи се натрупват в продължение на години. Следователно редовната практика е важна. Колкото по-добре правилното дишане е съзнателно тренирано и закотвено, толкова по-вероятно е то да се поддържа.