Алкална или маслена вана?

Дълъг работен ден, тежка седмица или просто време да се поглезим – горещата вана е най-добрият отговор на всичките ни нужди. Особено ако към нея добавим различни съставки, които позволяват на ума и тялото ни да се отпусне. Но коя добавка е правилната за нас?

Ако страдаме от суха кожа, може да опитаме алкални вани. Те съдържат различни минерали, за които се твърди, че имат антисептично и детоксикиращо действие. Алкалните вани могат да подпомогнат саморегулацията на кожата чрез така наречената осмоза за къпане. Излишните киселини се дренират и рН стойността на кожата леко се повишава. Тъй като кожата ни иска да възстанови първоначалната стойност на pH, тя активно произвежда липиди, които правят кожата „мазна“. След вана с морска сол или алкална вана, нежно, минералите остават върху кожата и мастните жлези се стимулират през следващите няколко часа. Около 100 грама домашната сода за хляб и бакпулвер също са чудесни за алкални вани.

Маслените вани също осигуряват на кожата особено интензивна хидратация. Най-често те са обогатени с етерични масла, които могат да повлияят и на настроението ни. Цитрусовите аромати действат ободряващо, лайка и ванилия са релаксиращи. Важно е да знаем, че етеричните масла винаги се нуждаят от свързващи вещества като мляко, за да могат да се разтворят във вода. Ако тази вана не е по вкуса ни, може да опитаме вана с растително мляко. Тя също има овлажняващ ефект върху кожата, а комбинацията от висококачествени масла почиства особено нежно кожата.

Вие коя бихте изпробвали?