Клиентите са различни, но си приличат

Хората са изключително различни един от друг. Убедил съм се в това в следствие на ежедневната ми комуникация с клиенти. Някои от клиентите в моето студио са редовни и се знаем от край време, обсъждаме какво ли не по време на процедурите и мога да кажа с ръка на сърцето си, че сме приятели.

spa_massageОстаналите хора, които идват при мен, бих определил по-скоро като случайни. Те са ми по-любопитни и често ми е наистина интересно да комуникирам с тях. Различни са, разказват разнообразни истории и ми дават по-широк поглед върху света. Разбира се, проявявам разбиране, когато усетя, че някой от тях не е сред най-комуникативните и не му се говори. Тогава не нахалствам, оставям хората да се наслаждават на масажа в тишина и компанията на приятна музика.

Ако трябва да съм напълно откровен, работата с други хора не винаги е лесна. Аз имам късмета при мен да идват приятни и разбрани хора и до сега не съм имал неприятна случка с мой клиент. В много други от сферите на услугите не е точно така. Истината е, че ако имате пряк досег с повече хора, необходимо е да сте отчасти психолог, добър комуникатор и да притежавате т.нар. умение емпатия или способност да се поставяте на мястото на другия.

В течение на работата си аз съм развил усет да преценявам клиентите си от пръв поглед. Ако някое младо момиче пред мен се усмихва притеснено, вероятно не е била на професионален масаж до сега и й е трудно да се отпусне. Познавам и мъжете, които за първи път се озовават в подобна среда. Знам как да процедирам с по-възрастните и с всеки от тях каква тема за разговор би била удачна. Вярно е, че всеки човек е различен, но знам колко често се проявяват стереотипите сред хората. Между определени типове клиенти често може да се открият и много прилики. Колкото повече работиш с хора, толкова с повече нюх се сдобиваш относно правилния подход към всеки непознат.