Внимание: Свободни радикали

Свободните радикали увреждат кожата. Те лишават тена от сиянието му и също са причина за по-бързата поява на бръчки. Знаете ли обаче какво точно представляват? Това са силно реактивни молекули, които се намират както в околната среда, така и в клетките на нашето тяло. Липсва им специфичен електрон, така че те се прикрепват към клетките около тях и извличат липсващия електрон от тях. Последствията могат ясно да се видят при ябълките и авокадото: засегнатите клетки се увреждат, стават нестабилни и в някои случаи умират напълно.

Как влияят свободните радикали върху нас? Кожните клетки, които са атакувани от свободните радикали, губят способността си да се регенерират, произвеждат по-малко колаген и стават по-слаби като цяло. Така нареченият оксидативен стрес, тоест постоянно и прекомерно излагане на свободни радикали, се проявява в тена под формата на замърсявания, възпалителни реакции, също и сухота, но преди всичко преждевременно стареене на кожата (бръчки, пигментни петна, загуба на еластичност).

Оксидативният стрес възниква като странична реакция на определени метаболитни процеси в организма. Но и поради външни фактори. UV радиацията, смогът и финият прах са типични причинители на свободните радикали, на които сме изложени почти всеки ден и постоянно.

Точно това е проблемът: тялото не е изцяло на милостта на свободните радикали. Например, витамин С или коензимът Q10, произвеждан от самия организъм, помага на клетките да отблъскват оксидативните атаки. Тази защита обаче не е безгранична. Колкото повече остаряваме, толкова по-трудно е за собствените защитни сили на клетката. Ако към това се добави и висок оксидативен стрес от околната среда, тялото често е просто претоварено.