Американските реалити програми

Все по-често се убеждавам, че сме на светлинни години от американците. Различаваме се по манталитет, начин на живот и главно светоглед. Докато правя нещо у дома, от време на време гледам телевизия TLC. Излъчват ежедневно интересни предавания, някои от които американски формати. Все попадам на такива за пълна промяна, конкурси за красота или организиране на различни сватби, женитби за 90 дни и подобни.

Все повече пада оценката ми за американския стил, американската мечта, или както искате го наречете. Не знам дали защото съм мъж и като такъв не ме впечатляват такива незначителни теми, но професията ме кара да съм любопитен, а клиентките не спират понякога да бъбрят за това, което са видели и чули по телевизията. Затова и аз гледам, но оценката ми е крайна. Не знам дали наистина е така, или предаванията са изопачени, но ако масово американците са толкова… толкова… немислещи, нерационални и неразвити, то аз не искам нито да пътувам за работа, нито да имам приятел или клиент от там.

Най-непонятен за мен е нерационалният им начин на живот – храненето с фаст фуд, използването на автомобил дори за да а стигнат до магазина, който е на три преки, само за бира или плод, преследването на смешни амбиции, дребнавостта, битовизма, немарливостта към собствения живот, външен вид, здраве, дом и семейство.

Почти всяко едно от тези предавания сякаш иска да манипулира или пък да наложи някакъв етикет. Минавало ми е през ум, че дори лекуват хората от комплекси, карайки ги да се възмущават и да си кажат: “Я, виж този тежи 220 км., значи аз съм добре като съм само 150. Какво съм се притеснил?” И независимо, че в предаванията се изтъкват дадени полезни съвети и принципи на живот, все пак те остават някак на заден план, тъй като на фокус е шокиращият елемент, който те кара да реагираш негативно и да вземеш позиция по нереален въпрос. Това натоварва емоционално.129737604726513279400701197_KitchenBoss_Grace

Честно казано не мисля, че част от тези предавания са здравословни. Има едни британски шоута за отслабване, обличане и готвене, които са далеч по-полезни, тъй като притежават експертен модел, благодарение на който фокусът на предаването е върху полезността на диетата, кройката, фигурата, ястието, дома или др. Те наистина те водят към промяна, а не ровят в емоциите и стереотипите ти.