Спортист и рехабилитатор

Всеки уважаващ себе си спортист трябва да знае точно как да тренира, така че да не напрегне излишно мускулите си, да не претовари организма и да не си докара някоя контузия (разтягане на сухожилие, на мускулно влакно или друго неприятно).

bulk up ptЕдин от приятелите ми е треньор по лека атлетика. Само като видите тялото му ще се възхитите – мускулести крака и ръце, широк гръб, тънък в таза. Нищо чудно, че като изляза с него обира всички точки. Не че аз не съм добре сложен, но атлета си е атлет и жените му се лепят. Още повече, че е интелигентен – нещо не много често срещано в неговите среди. Той не е спортист по образование (т.е не е завършил спортна академия или подобно). Всъщност цял живот е съчетавал спортната си кариера с медицинско образование и специалност рехабилитатор. Ето ви идеалният пример за разумно житейско решение, съчетано с любимо занимание, а именно леката атлетика. Той винаги ми  е казвал, че като спортист рано или късно ще се пенсионира, но винаги може да продължава да храни бъдещото си семейство с една прилична професия, от която спортистите винаги имат нужда.

Та този човек ми е най-голямата конкуренция. Обаче такава, от която не страдам и дори ми е приятно. Зная тънкостите на масажа за спортисти, но когато мой клиент има нужда от специално внимание – раздвижване или болки от стара травма, не се колебая при кого да го изпратя.

Няма по-хубаво от това да си едновременно спортист и да знаеш точно как да поддържаш тялото си да функционира правилно. Това е от особено значение що се отнася до преценката при употребата на протеини и качване на мускулна маса. Най-често срещаният проблем при много спортисти (професионални или аматьори) е незнанието как да загряват правилно.  Друг проблем е претоварването на тялото от продължителни изтощителни тренировки преди състезание.