Благоприятният ефект на детския масаж

Все повече специалисти се обединяват около твърдението, че масажът при децата има благоприятен ефект върху здравето и трябва да се прилага във всеки етап от развитието им. Той подсилва имунитета и укрепва защитните функции на организма. Подходящ е както за новородени, така и за ученици, подобрявайки концентрацията им. При подрастващите влия положително върху по-лесното преминаване през спецификите на пубертета.

При бебетата до една годинка масажът подобрява сърдечно-съдовата и дихателната система, развива опорно-двигателния апарат и стимулира сетивата. Той може да бъде започнат още след първия месец на новороденото, като първоначално се прилагат елементарни движения за ставите, коремчето, гръбчето и пръстите. Основно правило е обаче, бебето да бъде в добро настроение, да е сито и да се е наспало добре.

След първата годинка на детето, към масажа се прибавят и гимнастически упражнения. Те повлияват положително върху координацията на движенията, подобряват умственото развитие и укрепват тялото.

Правилният масаж е важен и за децата, които тръгват на училище. Тежката раница, неправилната стойка и часовете на чина могат да причинят различни проблеми на опорно-двигателния апарат. Затова терапевтичният детски масаж е добра превенция при подобни патологии.

Наднорменото тегло при децата, за съжаление е все по-често срещан проблем, но подходящи упражнения и масажни действия помагат за лесното редуциране на излишните килограми.