Болки в кръста? Внимавайте със самолечението

urlИскам да ви разкажа историята на мой приятел, за да разберете колко е важно да не прибягваме до произволни самолечения. Когато проблемът не отшумява, е хубаво да се консултирате със специалист за ваше собствено добро.

Та, моят приятел, за когото ще ви разкажа, по принцип си има хронични болки в кръста. Преболява си го и това е. Мисля, че още като по-малък е ходил на фитнес и от инат да вдигне повече килограми си прецакал кръста. До днес все още не може да се излекува напълно от тази трявма, а е млад човек, даже няма 30 години.

Живее си той с болката и вече години наред я приема като част от ежедневието си. От време на време го преболява малко повече и тогава се маже с разни мехлеми. Уж му помагат, но последния път се мазал, мазал и болката не намаляла. Напротив, усилвала се. Докато накрая не усетил, че трудно движи едната половина на гърба си и не решил най-накрая да отиде на лекар. След дъжд качулка му казвам на това, но както и да е.

Какво се оказало според вас?

Мехлемите не му помагали, влошавали състоянието му! Схващането му било от такъв тип, че трябвало да се лекува с охлаждане на мускулите, а не със загряване. От топлината, която се получавал от мазилата, мускулите се възпалявали допълнително. В крайна сметка му изписали правилното лечение и след ден-два приятелят ми се почувствал много по-добре. А какво ли щеше да стане, ако не беше склонил най-накрая да отиде на лекар?

Изводът за мен е следният. Внимавайте дори с лекарствата, които се изписват без рецепта! Няма как да сте сигурни, че помагат.