И лекарите съветват при здравен проблем да не се консултираме с Интернет

Здравето е любимата ни тема. Интересуваме се от него, четем във вестници, специализирани сайтове, търсим информация във форуми, следваме кой каквото казал и се надяваме да сме добре. Но какво всъщност означава да сме здрави. Има ли изобщо човек, който да си е задавал въпроса какво се включва в понятието „здраве?.

Световната здравна организация ни дава отговора. Според нея здравето не е само отсъствие на болест или недъг, а състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие. Ето сега, задайте си въпрос кой до каква степен е здрав и колко от тези компоненти задоволяват нуждите на хора с четене в мрежата.

Всъщност аз съм човек, който изобщо що се отнася до здравето избягвам да се консултирам в Интернет сайтове и форуми. Чета само статии, в които е посочено, че са консултирани със съответния специалист. Иначе от форуми, в които разни потребители си пишат мнението и препоръчват за щяло и нещяло разните му там народни илачи – избягвам. Ще ви кажа защо и дано повече хора ме послушат. Според мен получен от форуми съвет не е нито здравен съвет, нито изобщо състоятелен. Помислете само – лекарите учат 6 години в университет и прекарват още 4 -5 в следване за специалност. Това прави около 10 години непрекъснато четене, надграждане на знания и набиране на опит. И въпреки това дори лекарите все пак бъркат понякога. А сега си представете всички онези хора във форумите, които не са отворили един учебник по медицина и нямат ни най- малка представа какво означава да снемеш анамнеза или поставиш диагноза, че какво остава да ви съветват за лечение.

ffЧетенето в мрежата се старая да огранича до публикации на специалисти и специализирани страници на лекари или клиники за информация и справки. Като пример мога да дам един, който разглеждах скоро по повод мой личен проблем – това е сайтът на д-р Антон Тодоров (http://www.dr-todorov.com ). Той работи в Пловдив като коремен и колоректален хирург. Занимава се с неоперативно и оперативно лечение на хемороиди и анални фисури. Добро впечатление ми направи, че самият той отбелязва в сайта си закономерността хората да търсят отговор на оплакванията си в мрежата. Според специалистът това е доста рисково, тъй като може да доведе  до „фатално забавяне на правилната диагноза при редица сериозни заболявания, които имат на пръв поглед сходна симптоматика?. Д-р Тодоров е обяснил, че ако страдате от хемороиди или имате друг проблем в седалищната област, задължително специалист трябва да се заеме с вашия случай до установяване без съмнение на състоянието. Това се отнася и за другите лекари, които работят с него медицински център „Фама?.

Хайде, спирам, че стана като реклама, но наистина смятам, че примерът ми е добър и че четящите тази статия ще премислят два пъти преди да понечат пак да следват  мнение в мрежата.