Кои са сигналите за дехидратация?

Горещи температури, тропически нощи – за да преминем през летния период невредими, е особено важно да приемаме достатъчно течности. Но какво всъщност означава това и как да определим колко е нужното количество? Един от най-лесните начини е да се измерим.

Например, ако кантарът показва 1 до 2 килограма по-малко вечер, отколкото сутрин, това може да се приеме за ясна индикация, че не сме се хидратирали достатъчно през деня. В тази ситуация е добре да си набавим разликата, но без да прекаляваме и да се случва наведнъж. По този начин ще балансираме нивата на течности в организма. Все пак, в горещ летен ден е неизбежно тялото да не изгуби допълнителни течности чрез потните жлези.

Още един отличителен сигнал при дехидратация е пулсът. Ако е значително ускорен, дори при малки физически натоварвания, засегнатите определено трябва да пият повече течности. При летните температури е задължително дневният минимум да бъде поне 1.5 литра.

А кои напитки са най-подходящи за консумация?

Когато е горещо, не всички напитки са еднакво ефективни в борбата с дехидратацията. Най-разумно е да пием по-големи количества минерална вода, неподсладен чай или фрешове без добавена захар. Плодовите сокове или лимонадите трябва да се консумират в ограничени количества.

Също така е важно напитките да не се пият ледено студени, тъй като ограничават притока на кръв към стомаха и охлаждащият ефект не е достатъчен за летните дни. Препоръчително е и да не пием горещи напитки, когато температурата навън е много висока. Причината е, че води до разширяване на кръвоносните съдове. Важно е да знаем, че алкохолът дехидратира тялото и не е желателно да прекаляваме с консумацията му.