Какво да НЕ правим след масаж?

Преди време бях писал по въпроса дали да се храним, или не преди или след масаж. Статията можете да я прочетете, ако ви интересува. Тогава бях изумен от клиентка, която ми зададе съответния въпрос. Днес обаче се уверих, че има наистина хора, които правят там каквото правят, и избират да идат на масаж в едно доста неподходящо време.

Ето ви пример. Работя си понякога в един Спа хотел и правя частичен масаж на една девойка, дошла на почивка с приятеля си. Почвам да й разтривам раменете, а тя ми разказва каква била програмата й за деня. Щяла след масажа веднага да влезе в парната баня, след това в студената стая, след това пак в парната баня… Трябваше за възразя. Вероятността да й падне кръвното след толкова много процедури е едно на ръка. Второто е, че ще отиде ефектът от маслата, които използвам.

massage tech.gifДами и господа, които обичате глезотиите и се наслаждавате на релакс уикенди, обикновено когато идете на масаж, вие се отпускате. Това е работа на масажиста, който ви пуска музика в приятна атмосфера с приглушена светлина. Вие сте заобиколени от кристали, аромати, които ви приспиват. Масажистът разтрива мускулите като набляга на проблемните групи. След процедурата сте лениви и леко сънливи. Най-добре се отдайте на релакс – разходете се, изпийте един чай или кафе, или пък се приберете и гледайте телевизия, поспете час-два. Да ходите на други процедури обаче не е за препоръчване. Парната баня подлага тялото на стрес, след това студената вода го вкарва в шок. Вероятността да ви призлее е много голяма. Такива неща са се случвали. Не означава, че точно с вас ще станат, но не е изключено. Другото – вашият масажист е избрал чудесни масла, с които да захрани кожата ви. Едно влизане в сауна или парна баня ще ви изпоти. Това означава, че порите ще изхвърлят маслата, а възможността да станете мазни също е голяма.

Така че, каквото и да правите, след масаж изчакайте поне час, прекаран в абсолютен релакс, преди отново да се впуснете в спа приключения или натоварващи занимания. Всичко друго – може.