Масаж на косата – техники и ползи (част 1)

Масажът на косата не е въпрос на суета, това е релаксиращ метод, който се грижи за здравето на вашия скалп, косата ви и има положителен ефект върху други части на тялото ви. Неговата цел е да поддържа цялостна грижа от корените до краищата на косата, като спомага за подхранването и стимулирането на циркулацията на скалпа.

Както при всички масажи, има много движения и методи, които служат за различни цели. В зависимост от това кои от тях прилагате и за колко време, можете да правите различни видове масаж на косата, като например против косопад, за детокс или релаксиращ, използвайки няколко основни техники.

Фрикции
Те се състоят от движение на върховете на пръстите в кръг или напред-назад в една посока по плавен и равномерен начин, така че да имат седативен ефект. Освен това триенето помага за освобождаването на себум и остатъци по повърхността на скалпа, като помага за отпушване на порите и им позволява да дишат.

Втривания
С това движение на капилярния масаж ще плъзгате дланта или върховете на пръстите си в кръгове или спирали, като редувате интензивността.

Налягания
Ще компресирате определена област с дланта на ръцете си, върховете на пръстите си.

Вибрации
Можете да ги правите с длан или върховете на пръстите, като едновременно с това упражнявате лек натиск върху кожата, за да имат отпускащ ефект.