Чувството след масаж

Да си подарим класически лечебен масаж е най-доброто, което можем да направим за себе си. Премахване на стреса и отпускане на тялото – нуждаем се ежедневно от този лукс. Но как се случва целият процес, какво е чувството по време и след масаж?

За съжаление представата на много хора за извършване на масажна процедура е грешна или непълна. Според мен тази тенденция се е наложила от филмите. Във всяка холивудска продукция заможните жени се отдават на спа процедури, които ги глезят и им доставят истинско блажено удоволствие. Лечебният масаж, който е най-разпространен, напълно притежава качествата да отпусне тялото, но докато масажистът извършва движенията по проблемните зони, чувството не е съвсем приятно.

Мой приятел ми сподели, че с голямо желание се е сдобил с ваучер за масаж при истински професионалист. Той бил с нагласата, че един час ще лежи и ще се наслаждава на приятен допит по гърба си и ще си отиде „по-лек от перце“. Когато обаче посетил въпросното студио, масажистката поговорила с него и установили, че проблемните зони са горната част на гърба и врата. Масажът започнал, а моят приятел през цялото време усещал болка – първоначално по-силна, а после отшумявала. Накрая си тръгнал с усещането, че е схванат. Така се чувствал и през следващите няколко дни. Когато ми разказа тази история, ми сподели, че вече не би повторил.

Истината е, че трябва внимателно да подбирате масажните си процедури според усещането, което искате да изпитате. Класическият лечебен масаж, какъвто е бил и на моя приятел, предвещава, че ще ви помогне с болките в определени зони. Именно затова масажистите питат клиентите си за евентуални проблеми, за да знаят как да процедират. Усещането за скованост, както се описва чувството след този вид масаж, е абсолютно нормално, защото се е работило много с тази зона. Натискът от страна на масажиста довежда до освобождаване от стреса или напрежението. Те няма как да се премахне, ако няма сила. След това мястото се усеща схванато, защото е излекувано. Истинският резултат ще си проличи след няколко дни, когато болката изчезне напълно.

За да няма неприятни изненади след масаж, е добре да избираме необходимия ни вид процедура. В различните дни и етапи от живота тялото ни се нуждае и от различен начин на релаксация. Не се притеснявайте да изпробвате разнообразни техники, които да ви донесат нови усещания. Просто бъдете готови за тях.