Тиймбилдингът и неговото значение

“Тиймбилдинг” е чуждица, която доста усилено навлезе в нашите среди. Предполагам знаете, но аз пък се чувствам отговорен за изясня, че всъщност това е чуждица от английски, която в буквален превод означава “изграждане на екип”. Не една или две компании започнаха да се досещат вече, че сплотен екип означава по-продуктивен екип. А за да е един екип сплотен, неговите членове не трябва да са само колеги, но и приятели.

o-TEAM-BUILDING-facebookНаскоро имах един клинт, който тъкмо се беше завърнал от тиймбилдинг във Велико Търново и ми разказа как си е прекарал горе-долу. Беше доволен. Обясни ми, че е имало организирани презентации, където всеки негов колега без значение какви са задълженията му във фирмата, изнесъл по 5-минутна презентация какво прави и до къде е стигнал с текущите си задачи. Шефовете пък обяснили на всички накъде върви фирмата, как се развива и какви планове имат за бъдещето. Така всеки присъстващ се почувствал по-ангажиран към компанията и по-спокоен, че на този етап нещата са наред.

Вечерта имали резервация в хубав ресторант. Хапнали, говорили си и което е по-важно, обсъждали се теми извън работата.

Понеже събирането било във Велико Търново, имали и известно време за разходки из забележителностите на града. Посетили групово Царевец и се разходили насам-натам по по-инетерсните места.

Всички много се забавлявали и се прибрали отпочинали и заредени с енергия. В началото на седмицата атмосферата в офиса била много по-приятна и постоянно се чували приятелски шеги.

Така, както ми описа всичко клиентът ми, наистина звучи сякаш тиймбилдингите в днешно време са важен елемент от бъдещето на бизнеса. Все пак да не забравяме, че хората правят нещата. Нищо не се случва без човешка намеса. А за мен остава да правя масажи на края на деня на тези от вас, които са имали по-напрегнато ежедневие. В това ме бива най-много.