Приложения на конопеното масло

Здравейте отново. В предния си блог разгледахме в резюме какво представлява растението коноп и за какво се е ползвало. Както вече споменах, то влиза в състава на все повече козметични продукти и затова днес ще си говорим за някои от ползите му.

Започвам с противовъзпалителните ефекти на растението. То е особено подходящо при наличие на акне и пъпки. Продуктите на основата на конопено масло могат да подпомогнат лечебния процес, като в същото време хидратират кожата без да запушва порите. Полезно е например при мазна кожа.

Благодарение на съдържащата се в конопа гама-линоленова киселина, растението в козметиката е известно най-вече със стягащия си ефект. Киселината свързва водата и също така регенерира клетките, като има ефект и на стягане на кожата. С помощта на витамините, минералите и антиоксидантите, които съдържа маслото от коноп, кожата е добре защитена от появата на бръчки.

Конопеното масло се е доказало и като източник на влага и хидратация. То има свойствата да предпазва кожата от изсушаване, а сухата кожа прави отново да изглежда по-жизнена и млада. Маслото осигурява и необходимата влага при напукана кожа или поява на екземи. Мастната киселина Омега-3, която съдържа, има положителен ефект върху еластичността и регулирането на влажността на епидермиса – за добре поддържана, сияйна и здрава кожа.

Маслото от коноп се явява и като първа помощ при чувствителна кожа. Нежната грижа от природата, която осигурява, е особено подходяща за предотвратяване на зачервявания, раздразнения или подсичане. Дори при псориазис или невродермит, противовъзпалителните продукти от коноп могат да имат успокояващ ефект.

Маслото от коноп намира приложения и в ароматерапията. Ароматът му е успокояващ и носи усещане на комфорт и спокойствие. Затова все повече масажисти го използват в практиката си.

А вие какви козметични продукти с коноп сте ползвали и какъв беше ефектът за вас?