Йога пози за укрепване на гърба

В наши дни обездвиженият начин на живот се превърна в проблемна тенденция, която носи със себе си куп неприятни последици за нашето тяло. Прекарваме много повече време в седене, не сме достатъчно физически активни и храната невинаги е идеална. Всичко това причинява множество вреди, като една от най-сериозните е хроничната болка в гърба.

Този тъй често срещан проблем помрачава ежедневието, ограничава подвижността и съответно качеството на живот, започвайки порочен цикъл, при който намаляването на мобилността продължава болката. В този смисъл е жизненоважно да върнете мобилността на гърба си, така че да се възстановите по-бързо и да възвърнете здравето си. Ето няколко упражнения, които ще ви помогнат в тази задача.

Ако и вие прекарвате по цял ден седнали и обездвижени, може да ви е от полза един хубав масаж. А през останалото време – няколко специално подбрани йога упражнения за намаляване на болката в гърба, за укрепване на гръбнака и корема и подобряване на гъвкавостта ви. Йога позите няма нужда да са сложни или да ги правите като професионалисти. Всъщност само с 5-10 минути на ден можете да усетите голяма промяна в здравето на гърба си. Можете да ги включите в ежедневието си, независимо дали това е първото нещо, което правите сутрин; през деня за почивка или в края на деня.

Поза котка

Това упражнение е просто, но ефективно, тъй като облекчава болките в гърба, подобрява гъвкавостта на гръбначния стълб, активира коремните органи и насърчава релаксацията. Започва с извиване на гръбнака нагоре като арка, като вдишвате, докато изпълнявате упражнението и издишвате, когато преминете към следващото движение – извиване на гръбнака надолу. Повторете това упражнение поне 5 пъти.

Странична извивка от седеж

Едно от най-простите упражнения е страничната извивка от седеж. То изисква сгъване на единия крак с вдигнато коляно, докато другият е огънат пред първия крак. Усуквате гърба, докато едната ръка се опира отзад, а другата – в огънатото коляно. Изпълнете тази поза няколко пъти от всяка страна.

Куче с глава, обърната нагоре

Тази поза е много добра за облекчаване на болки в долната част на гърба и разтягане на гръбначния стълб. Заставате с ръце и крака на пода и спускате тялото си надолу, като се държите само на ръце и пръстите на краката. Идеално е да направите тази поза, преди да влезете в главата на куче с глава, обърната надолу.

Куче с главата надолу

Кучето с главата надолу е една от най-известните йога пози. Това изисква усилие на цялото тяло, следователно е добра стойка за намаляване на болката в гърба, както и засилването ѝ. За да изпълнявате правилно тази поза, важно е да отпуснете шията и главата, да подкрепите добре ръцете и да създадете обърнато V, когато приближавате гърдите до коленете. Задръжте 5-10 вдишвания в тази поза.

Ако редовно изпълнявате тези упражнения, ще забележите значително подобрение в силата и гъвкавостта на гърба, както и облекчение от ежедневните болки в гърба. Опитайте ги!