Колко важен е витамин D за имунната система?

„Слънчевият витамин“ има много важни функции за нашето тяло – включително и за имунната система. Но не всеки трябва да приема допълнителен витамин D. Какво трябва да се вземе предвид:
Витамин D е мастноразтворим витамин и също се класифицира като хормон. Той е особено важен за здравето на костите, освен това влияе върху други хормони и играе важна роля в имунната система, особено през зимата.
Витамин D се произвежда само в тялото. Прекурсорите почти не присъстват в храните и съвсем малко в растителните източници. Добри източници на слънчевия витамин са мазни риби като херинга, скумрия и сьомга, но също и яйчен жълтък. Ето защо е още по-важно да прекарвате достатъчно време на открито: слънчевата светлина дори в зимните месеци стимулира производството на витамин D. Една четвърт от кожата (лице, ръце, части от ръцете и краката) трябва да се излага на слънце.

Всеки, който е в добро здраве, храни се балансирано и редовно прекарва време на открито, не трябва да се тревожи за недостиг на витамин D. В допълнение, витамин D може да се съхранява в тялото в продължение на няколко месеца.