Какво е конопът?

От известно време козметичните продукти със съдържание на коноп – масла, кремове, лосиони – завладяха пазара и потреблението им се увеличи драстично. Независимо дали се използва като средство за младост, или пък като източник на хидратация за чувствителна кожа, безспорно зеленото растение притежава много ползи. Днес в блога си реших да ви представя неговата същност, а след това и ползите му.

Конопът е едно от най-старите полезни и декоративни растения на земята, което не поставя високи изисквания за качеството на почвата. То може да вирее почти навсякъде и да се използва за много цели. Конопените семена са супер здрави, затова отделните компоненти на растението могат да се използват за производство на хартия, олио за готвене, етерични масла и текстил, наред с други неща.

Тъй като конопените влакна са особено устойчиви на разкъсване, те били особено важни за производството на корабни въжета, а до 19-и век били основните тъкани за облекла. След това започва разработването на нови синтетични материи. Например найлоновите чорапи бележат своя бум, а в същото време САЩ провеждат кампании срещу растението. Отглеждането на коноп е забранено в много страни, тъй като спада към групата на слабите наркотични вещества.

Междувременно конопът почти напълно отхвърли негативния си имидж през последните няколко десетилетия – и процъфтява като индустриален коноп, особено благодарение на съставката канабидиол (CBD). Това не е опияняващо и се счита за законно, тъй като съдържа по-малко от 0,3 процента тетрахидроканабинол (THC) – твърде малко, за да се направи хашиш или марихуана от него.

По-различно е положението със сортовете коноп, които съдържат много THC: Съставката е отговорна за психоактивния ефект, поради което конопът е класифициран като пристрастяващо вещество с по-висока стойност. И двете активни съставки се съдържат в цветята на различни женски растения от коноп – THC в растението канабис, CBD в индустриалния или коноп от влакна.