Здравословно или не?

Напоследък, по мое мнение, здравословният начин на живот се превърна не само в необходимост, но и в модно течение. Това обаче може да ни изиграе лоша шега. Например ако не сме напълно запознати с наистина полезните храни и активности, а се водим по наложени митове.

Например, наистина ли трябва да избягваме консумацията на всякакви мазнини? Знае се, че почти всички естествени храни съдържат някакво количество мазнини. И това е страхотно. Защото телата ни имат нужда от тях. Те ни запасяват с необходимото количество енергия и снабдяват с витамините A, E, D, K. Така че, без достатъчно здравословни мазнини в диетата си, може да пропуснем много важни хранителни и полезни вещества.

А дъвка дъвчете ли? Дълго време се смяташе, че по този начин може да намалим апетита си. Всъщност, докато си правим балончета от дъвката, това може да създаде въздушни джобове, които да ни причинят проблеми със стомаха. Също така, повечето си купуваме дъвки без захар, защото вярваме или са ни казали, че са по-здравословни от останалите. Това обаче не е съвсем вярно. Обикновени тези дъвки са пълни с изкуствени подсладители, които могат да увеличат желанието ни да консумираме захар.

Ароматизираните напитки за пиене също не са т най-полезните за употреба. Да, звучи хубаво да приемаме достатъчно количество течности и допълнителни витамини от плодове. Повечето подобрени продукти с допълнителни вкусове, всъщност съдържат изкуствени оцветители и есенции, които хич не са полезни, нито пък са естествено получени. Затова пък може да си направим сами. Например към шишенцето вода да добавим резенчета лимон, ябълка или друг любим плод, за да сме сигурни, че получаваме естествени витамини от природата.