Масажни техники по индийско учение

Здравейте! В предния си блог започнах темата за индийското учение Аюрведа. Разказах ви за него в резюме, тъй като темата е доста обширна и всеки, който прояви интерес, може да намери много информация в интернет. Разбрахме вече, че учението е приложимо във всички сфери – хранене, начин на живот и разбира се – в масажите. Представих ви масажната техника Абянга и ползите от нея. Тук ще ви разкажа за още няколко.

Следващата, на която ще обърнем внимание се нарича Марма. Според Аюрведа това е наименованието на най-чувствителните точки в тялото и тяхното правилно стимулиране има цялостен чудодеен ефект. Тези точки могат да бъдат ползвани както за диагностика, така и за лечение, защото представляват централно място на жизнената сила. Такава точка може да бъде открита там, където се пресичат най-малко два органа в тялото.

Знаейки това, масажната техника Марма си прилага така, че да окаже влияние не само на тялото, но и на ума и на духа. Това е може би най-ефективната терапия за човешките енергии, която подпомага имунитета и действа за по-бързото възстановяване след заболявания. Тя изчиства натрупания стрес, а тялото се чувства по-добре хидратирано, успокоено и заредено положително.

Масажната техника Широдара пък се препоръчва главно за хора, натрупали стрес и безпокойство. Към нея се обръщат много хора, работещи на компютър и натоварени основно с мисловна дейност. Широдара действа за дълбока релаксация. Тъй като Третото око се смята за център на усещанията и емоциите, при нея се набляга на мястото, където е то – областта на скалпа и челото. Широдара се прилага и при шум в ушите, главоболие или повишено кръвно налягане.