Внимавай какво похапваш на морето?

Ваканция, почивка, лятооооо!!!!

Няма по-хубаво от слънчевото настроение. В желанието си обаче да прекараме добре, на морето сме склонни да забравим за здравословно хранене и диети и да съгрешим с някои храни, в следствие на да което развалим хубавата си почивка.

А ето именно какво консумираме най-често, когато сме на някой курорт.

seafoodМОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ. В много градове няма хубави ресторантчета с рибни продукти. И дори да има, те не са от най-пресните. Морето обаче, с всичките му миризми и обстановка, предразполага към хрупкава цаца, сафрид, филе от акула, чернокоп и какво ли още не… Това обаче означава да се намери читав ресторант, където тези неща се приготвят добре и при необходимите хигиенни изисквания. Много внимавайте с рапаните и мидите и още повече със скаридите и октоподите. Последните се доставят от Средиземно, не се ЛОВЯТ в Черно море.

ПОНИЧКИ, ДЮНЕРИ, ПИЦИ. Това са храните, които се продават в будки и поради горещото време рискът от това да има развален сос или месо е много голям.

ПЛАЖНИ ХРАНИ. “Хайде на царевицата!”, “Сладолед “Виолетка”, моля!”, “Топли закуски!” и всякакви други неща, които се разнасят по плажа, имат съмнителен произход. Освен това при отваряне на съдовете, в които се разнасят, могат да попаднат песъчинки и други не много хигиенични неща.

НАЙ-ДОБРИЯТ вариант, когато сте на морето, е да избирате заведения или вериги за бързо хранене, където има много хора и знаете, че са изпитани. Повечето летовници преди вас се връщат на мястото, където вече са похапвали и са доволни. Ориентирайте се по тях. Освен това купувайте плодове, зеленчуци и други от супермаркет и ако имате възможност, поне за едно хранене, си пригответе “домашна” храна или сандвичи за плажа. Така не само ще спестите пари, но и ще похапнете нещо, в чиито произход сте сигурни.

И ПОСЛЕДНО. Винаги, докато сте на морето, пийте минерална вода, а не тази от чешмата. Това, че не сте свикнали с новото място и специфичния климат, може да се отрази зле на стомаха ви.