Лечение чрез цветове

Още в древността лечебната сила на цветовете е била използвана изключително много. Тогава религиозните храмове са се боядисвали с определени цветове, за да носят успокоение и смирение на вярващите. В днешно време учените усилено изследват лечебните свойства на цветовете върху човешката психика и настроения.

Така различни изследвания доказват, че хората се повлияват от определена светлина и цветове. Ето защо например в някои затвори и психиатрични отделения най-буйните пациенти се поставят в стаи, боядисани в розов цвят. По този начин пациентите и затворниците се успокоявали и това сочат наблюденията в редица институции, които имат розови стаи.

Последните разработки в тази област твърдят, че червеният цвят подобрява паметта и концентрацията. В същото време в древността цветът се е асоциирал с кръвта и се смята, че наблюдаването на червеното спомага за по-доброто кръвообращение и се препоръчва на хора, които страдат от анемия.

Небесно синият цвят от своя страна се препоръчва да се наблюдава от хора, които са загубили своето вдъхновение. Съзерцанието на небесното синьо ще ви направи най-креативните хора или поне ще ви помогне да излезете от дупката, в която сте попаднали. Друга теория твърди, че синьото е цвета на успокоението и релаксацията и се препоръчва при напрежение и нервност.

Зеленият цвят пък освобождава от стреса и напрежението. Изследванията показват, че съзерцанието на природни пейзажи и зелени полета ще прочисти съзнанието ви. Освен това зеленият цвят е много полезен да се наблюдава при проблеми със зрението и главоболие.

Оранжевото се препоръчва при умора и депресия или различни физиологични проблеми със стомаха.